Mit tartalmaz az ár?


Ez minden hajótársaság és a különböző csoportok esetében változó. 
Ennek részletesebb leírását az egyes ajánlatoknál találja.

Ami minden esetben benne van az árban:
 • magyar nyelvű utaskísérő
 • utazás a kikötőig és vissza
 • teljes ellátás (reggeli, ebéd és vacsora, illetve a büfééttermek kínálata a köztes időszakokban is korlátlanul fogyasztható).
 • elhelyezés a választott típusú kabinban
 • a büfééttermekben elérhető üdítő és ásványvíz automaták kínálata hajónként változó időszakokban és választékban.
 • a fedélzeti szolgáltatások nagy részét (színházi előadás, kaszinó, diszkó, edzőterem, bárok)
 • napi - akár többszöri – takarítás

Ami a legtöbb esetben nincsen az árban:
 • az egyszemélyes szolgáltatások (pl. masszázs)
 • tematikus (á la carte) éttermek kínálata
 • spa használat
 • hajónként változó (ld. hajók leírásai) extra szolgáltatások
 • repülős utak esetén a reptéri illeték (egyes esetekben tartalmazza a részvételi díj)
 • kikötői illeték
 • utas és útlemondási biztosítás

Amit hajótársaságonként változóan tartalmaz az ár:
 • kötelező borravaló (összege változó, kb. 8-10 EUR/fő/nap)

Fakultatív kirándulás vagy egyéni városnézés?


Mivel mindenkinek más az igénye az egyes kikötőkben tölthető idő kihasználására, így javaslatainkat minden esetben igyekszünk ehhez igazítani.  

Mikor érdemes egyénileg felfedezni a kikötővárost?
 • Amikor a látnivalók viszonylag közel esnek a kikötőhöz és a közlekedés könnyen és olcsón megoldható
 • Amikor a hajó 4 óránál hosszabb ideig tartózkodik az adott kikötőben
 • Amennyiben a kommunikáció nem okozhat gondot a városnézés során

Mikor érdemes fakultatív programra befizetni?
 • Vannak olyan kikötők (pl. Róma/Civitavecchia) ahol a kikötő közvetlen környezetében nincsen túl sok látnivaló, azonban a hozzá tartozó nagyváros több 10 km-re található, az egyéni utazás bonyolult, költséges és bizonytalan a visszatérés időpontja is a hajóra.
 • Amikor a hajó csak 4-5 órát tölt a kikötőben és a főbb látnivalókhoz többet kellene utazni, ugyanis az egyéni későket a hajó nem várja meg, azonban a saját szervezésű programjaira garanciát vállal, és a hajó indulásához/érkezéséhez igazítja azokat.
 • Amikor olyan kikötő városban töltik a napot, ahol szeretnének magyar idegenvezető segítségével részletesebben megismerkedni a helyi látnivalókkal és szokásokkal.GYIK

Animáció
A hajók fedélzetén képzett animátor csapatok gondoskodnak az utasok szórakoztatásáról. Minden korosztály számára izgalmas programokat nyújtanak: vetélkedők, táncoktatás, sportversenyek, kézműves foglalkozások. A programok ingyenesek.

Áram, csatlakozók
A kabinokban 110V/220V váltóáramú, normál, európai szabványú dugaszoló aljzatok találhatók. A fűtőszálas eszközök (pl. vasaló, cumisüveg melegítő, melegítő párna, vízforraló, stb.) használata hivatalosan nem megengedett, a biztonsági vizsgálatkor ezeket az eszközöket elveszik, és csak a kiszálláskor kapják vissza az utasok. Gyakorlatban azonban (ha nem a kézipoggyászban volt) még nem nagyon vették ezeket el senkitől.

Beszállás
A beszállás időpontja a voucheren szerepel, ajánlott azonban már 1-2 órával korábban a kikötőbe érkezni. A beszállás legutolsó időpontja 2 órával az indulás előtt van. Aki ennél később érkezik a kikötőbe, azt már nem engedik beszállni. A kikötőbe érkezéskor a bőröndöket a hajójeggyel egyben lévő csomagcímkével ellátva (a voucher utolsó oldalai) le kell adni. A címkével ellátott csomagokat a hajó indulásáig a személyzet eljuttatja a kabinjukba. A bőrönd általában csak röviddel a hajóindulás előtt érkezik meg a kabinhoz, így korai bejelentkezés estén érdemes váltóruhát és a hajóindulásig szükséges egyéb holmikat egy kis táskába csomagolni, amelyet az utasok kézipoggyászként felvihetnek a fedélzetre. A kézipoggyászban nem lehet szúró, vágó eszköz, a hajón a biztonsági vizsgálatkor elveszik azt. Csoportos hajóutak esetén a programot a beszállási időhöz igazítják, így együtt érkezik a csoport a bejelentkezéshez, melyben a magyar idegenvezetők segítséget nyújtanak.

Biztonság
Biztonságtechnikai okokból a hajó biztonsági személyzetének joga van a bőröndök átnézésére. Azokat a tárgyakat, amelyeket nem vihetők fel a fedélzetre (pl. kés, fegyver, gázspray, vasaló) kiveszik a csomagból. A hajóra alkoholos italt (ritka esetben ételt) nem lehet felvinni, ezeket a biztonsági személyzet elveszi. Az elvett tárgyakat hazaérkezéskor a biztonsági személyzettől kapott igazolással visszakapják.

Biztonsági gyakorlat
A felszállást követően, indulás előtt egy kb. 40-60 perccel egy fél órás mentőgyakorlatra kerül sor, amelyen mindenkinek kötelező részt venni! Ennek kezdetére több rövid kürtszó figyelmeztet. Ekkor vissza kell menni a kabinba, összeszedni a mentőmellényeket és az ajtóra kifüggesztett menekülési útvonalat követve a kijelölt helyre kell sietni. Ezen a helyen mindenki ID kártyáját regisztrálják, ezzel igazolják a részvételt. A részvétel elmulasztása szankciókkal (pénzbírság) járhat.

Borravaló
A hajótársaság kötelező borravalót alkalmaz, melyet minden utasnak a fedélzeti depozitból kell kifizetnie. A kötelező borravaló összege hajótársaságonként változik, sőt sok esetben a befizetett összeg ezt már tartalmazza is. Amennyiben elégedett a személyzet valamely tagjával, van lehetőség a kötelező borravalón felül is megjutalmazni. (Személyes tapasztalat alapján a szobához tartozó személyzetet érdemes is, rendkívül hálásak lesznek!)

Kaszinó
A hajókon kaszinó is található különböző szórakozási lehetőségekkel: roulette, Black Jack, pókerasztalok, nyerőgépek. A fedélzeten csak a kaszinóban van készpénzforgalom, azonban ott is van lehetőség az azonosító kártyával fizetni. A kaszinók csak a tengeren tarthatnak nyitva, a kikötői megállók alkalmával nem üzemelhetnek a szárazföldi előírások miatt.

Csomagok
Az utasok egyszerre több csomagot is felvihetnek a hajóra. Azonban a hajótársaságok a kabinban elhelyezhető poggyászok miatt azt javasolják, hogy személyenként maximum két bőröndöt és két kézipoggyászt vigyenek fel a fedélzetre. A kézipoggyászban nem lehet szúró, vágó eszköz, a hajón a biztonsági vizsgálatkor elveszik azt.

Csoportos hajóút
A szervezett csoportos hajóutak során az út teljes ideje alatt magyar nyelvű utaskísérő áll rendelkezésre. A csoportos hajóút alkalmával az utasok busszal vagy repülőgéppel jutnak el az indulási kikötőbe. A repülős programoknál a járat indulása és érkezése változó. A buszos programoknál a csoport a hajó indulása előtti napon az esti órákban indul Budapestről. A buszindulás időpontja a kikötő távolságától függ. A csoport általában a reggeli/délelőtti órákban érkezik meg a kikötőbe, ahol a csoportkísérővel együtt csekkolnak be a hajóra. A check-in után lehetőség van kiszállni a hajóból és egyénileg felfedezni a várost. Fontos, hogy a hajó indulása előtt minimum 1 órával vissza kell érni a hajóra. A hajóúton az utasok nincsenek a csoporthoz kötve, szabadon tölthetik idejüket. Az ültetett vacsorák alkalmával a csoport tagjait általában egy helyre ültetik. A csoportkísérő minden vacsora után fogadó órát tart a csoport számára, esetleges kérdés, probléma esetén a kísérőhöz lehet fordulni. A kikötések alkalmával a hajótársaság kirándulásokat szervez. A csoportos hajóúton résztvevők részt vehetnek magyar nyelvű kirándulásokon is, melyet még az utazás előtt (legkésőbb a hátralékkal) kell befizetni. Ezt általában helyi magyar nyelvű idegenvezető tartja, vagy a csoportkísérő tolmácsolja a helyi idegenvezetőt. Az út végeztével a csoportot busz várja a kikötőben reggel, majd az esti-éjszakai órákban érkezik vissza Budapestre.

Depozit
A hajón a kaszinó kivételével nincs készpénzforgalom, így az utasoknak fel kell tölteni egy bizonyos összeget a beszálláskor kapott azonosító kártyára. A deposit összege változó kb. 1-200 €/fő vagy 2-400 €/kabin. A depozit fizetése történhet dombornyomott bankkártyával (a kikötőben, a check-in alkalmával) vagy készpénzben (az első napon, a hajó recepciónál). Mivel bankkártyás depozit esetén nagyon sok esetben a meghatározott összeget zárolják a kártyán és csak a kijelentkezés utáni elszámolást követően néhány hónap elteltével szabadítják azt fel, ezért mindenképpen a készpénzes depozitot javasoljuk.
A depozit összegéből az alábbi fedélzeti költéseket vonják le: kirándulások, italfogyasztás, kötelező borravaló (ahol nem tartalmazta már eleve az ár), térítés ellenében igénybe vehető á la carte éttermek, fényképek, wellness szolgáltatások (masszázs, szauna, fodrász, stb.), vásárlás az üzletekben, UNICEF, ill. egyéb támogatás (fakultatív jelleggel, amennyiben töröltetni szeretné, a recepción megteheti), stb..
Amennyiben az utas beszálláskor készpénzben tette le a depozitot, és az nem került teljes egészében felhasználásra, úgy a megmaradt összeget a kiszállás napján hajnalban a recepciónál visszafizetik a kézhez kapott számla alapján.

Dohányzás
A hajók legnagyobb része nem dohányzó, azonban kijelölt helyen a dohányzás megengedett: egyes bárokban, a kaszinókban, illetve a hajó egyik oldalán a szabadtéri fedélzeten, melyet táblákkal jeleznek, hamutartókat biztosítanak. Azonban a kabinokban és a balkonokon is TILOS a dohányzás!

Étkezés
A részvételi díjak teljes ellátást tartalmaznak, amely a büféétterem (minden nap 06.00-02.00 között, napi 20 órában) és a főétterem nyitvatartási ideje alatt korlátlan ételfogyasztás jelent. A hajókon ezeken kívül több tematikus / á la carte étterem is található, amelyet térítés ellenében lehet igénybe venni. Napi 24 órában szoba szerviz áll rendelkezésre (kabinkategóriától függően ingyenesen vagy térítés ellenében). Az étkezési rend és az éttermek elérhetősége hajónként eltérő lehet!
Az ültetett éttermi vacsora mindig egy adott időpontban és a kijelölt asztalnál fogyasztható el, az étterem elnevezése, az időpont és az asztal száma az utasok azonosító kártyáján szerepel. Változtatási igényeket a recepción és az étterem vezetőjénél jelezhetik. Étel intolerancia esetén az utasoknak ugyanitt kell jelezni a kerülendő ételeket, de célszerű ezt foglaláskor is megtenni!
A csoportos, magyar utaskísérős utakon utasaink a vacsora menüt a legtöbb esetben (személyzettől és hajótársaságtól függően) magyarra fordítva kapják kézhez, így magabiztosan választhatnak a remek ételek közül.

Fényképezés
A hajókon profi fotósok dolgoznak, akik a különleges alkalmakkor (hajóra szállás, tematikus vacsora, gálavacsora) fényképet készítenek az utasokról, melyeket kiállítanak a fotóboltban, ahol az utas megvásárolhatja a fényképet.

Fitnesz
A hajókon fitneszterem is található, melyek igénybe vétele díjmentes minden utas számára, a részvételi díj tartalmazza. A fitnesztermek jól felszereltek, általában a hajó orrában találhatók, ahonnan páratlan panoráma nyílik a tengerre. A fitnesz órákért, személyi edzőért fizetni kell.

Gyerekek
A hajótársaságok többségénél 12 éves korig van gyerekkedvezmény. Jelenleg az egyetlen kivétel a Costa, ahol hivatalosan 18 éves korig lehet gyermekkedvezményt érvényesíteni.  A szülővel egy kabinban, pótágyon utazó 12 (ill. egyes esetekben 18) év alatti gyermek egyéni utazás esetén csak kikötői illetéket fizet. 18 év alatti gyermekek minden esetben csak egy felnőtt kíséretében helyezhetők el a kabinban. Egyes akciós hajóutak esetén a gyermekkedvezmény korhatára és mértéke eltérő lehet!
A hajókon rengeteg program várja a gyermekeket 3-17 éves korig különböző korosztályokra osztva. A szülők a nyitvatartási időben ott hagyhatják a gyermekeiket a klubokban, abban az esetben is, ha a hajó kikötött és kiránduláson vesznek részt, ekkor előre jelezni kell a gyermekklubnak. A gyermekmegőrzőben meg is ebédeltetik a gyerekeket és számos programot szerveznek nekik, míg a szülők pihennek. A gyermekklubok szolgáltatásai általában ingyenesek.

Házasságkötés a fedélzeten
A hajókon valóra válthatók a romantikus álmok, szimbolikus házasságkötésre általában minden hajó fedélzetén lehetőség nyílik. Többféle ceremónia közül lehet választani, ezt az utazási irodában előzetesen le lehet foglalni.

Háziállatok
Az MSC hajók fedélzetén a háziállatok nem megengedettek, kivételt képezhetnek a vakvezető kutyák, de a foglaláskor ezt is le kell kérni a hajótársaságtól.

Internet
Minden hajó rendelkezik fizetős internet kapcsolattal. A hajókon van vezetékes internet kapcsolat és számítógépek az Internetkávézóban, illetve lehetőség van saját eszközről is internetezni vezeték nélküli internet kapcsolattal (Wi-Fi). Az internethasználathoz az első belépéskor regisztrálni kell, ekkor az utas kap egy kódot, amivel használhatja a világhálót. A használat perc alapú, start-stop rendszerű, a kapcsolatot a használat végén meg kell szakítani a felhasználói felületen. Az internethasználat díja is az utas azonosító kártyáján terhelődik. Az igényekhez mérten többféle internet csomagot nyújt a hajótársaság.
Tájékoztató jellegű árak):
Saját eszköz használata esetén: 60 perc kb. 20€, 100 perc kb. 25-30€, 300 perc kb. 55-70€, 480 perc kb. 70-100€, 1440 perc kb. 170-200€. Internet használat a cyber könyvtárban: első 10 perc kb. 4€, ezután minden megkezdett perc kb. 1€.

Italok
A részvételi díj (hajótársaságtól függően) tartalmazza a büfé étterem nyitvatartási idejében, helyben fogyasztható, automatából adagolható vizet, valamint forró vizet tea- és kávékészítéshez. Minden egyéb italfogyasztás térítés ellenében lehetséges. Az indulás előtt, illetve a hajón is van lehetőség különböző italcsomagok megvételére. Az előzetesen foglalható italcsomagokról és egyéb szolgáltatásokról kérje tájékoztatónkat!

Kártya
Beszálláskor minden utasnak készítenek egy fedélzeti kártyát, amely a hajón személyazonosságot igazol, nyitja a kabint és fizetésre is szolgál. A hajókon nincs készpénzforgalom (kivétel a kaszinó), az igénybe vett fizetős szolgáltatások fizetése ezzel a kártyával történik, ezért beszálláskor depozitot kell letenni (ld. fent). A kártya személyre szól, minden utas rendelkezik vele. Csak ezzel a kártyával lehet fel- és leszállni a hajóról. A kártyán fel van tüntetve az utas neve, a kabin száma, a hajó neve, az utazás dátuma, az ültetett vacsora étterme, turnusa, asztal száma, illetve a mentőcsónak száma/vész esetén gyülekező hely kódja.

Kirándulások
A hajótársaságok minden kikötőben többféle kirándulást szerveznek, amelyre itthon vagy a hajón lehet jelentkezni. A hajón legkésőbb 1 nappal a kirándulás időpontja előtt fogadják el a jelentkezést. A kirándulások a min. résztvevő szám elérése esetén általában angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven indulnak.
Amennyiben a hajó útvonala kedvezőtlen időjárás vagy technikai probléma miatt megváltozik, és nem köt ki egy adott kikötőben, a hajótársaság a kirándulás összegét visszatéríti, és amennyiben lehetséges a hajón egy másik kirándulásra átfoglalja.
Magyar nyelvű kirándulás kizárólag a magyar csoportkísérős utaknál lehetséges, amennyiben a jelentkezők száma kirándulásonként elérni a megadott minimális létszámot. Ez esetben helyi magyar idegenvezető kíséri a csoportokat és a helyi idegenvezetőt elődadását magyarra fordítja. Ezekre a kirándulásokra indulás előtt az utazási irodában legkésőbb a hátralék fizetéséig kell jelentkezni, csak ebben az esetben tudjuk garantálni a részvételt.

Kiszállás
A legtöbb hajón az utolsó reggel legkésőbb 08.00 óráig el kell hagyni a kabint, ez mindig függ az útvonaltól és a kikötés időpontjától. Azokat a csomagokat, amelyeket a személyzettel szeretnének leszállíttatni a hajóról, előző nap kb. éjfélig, a kabinba bekészített színes csomagcímkével ellátva (azt kitöltve és az igazoló szelvényt megtartva) ki kell készíteni az ajtó elé. Ezt a bőröndöt kiszállás után a poggyász csarnokban találják, csomagcímke színek szerint osztályozva.
A kiszállás a csomagcímke színe és jelzése (pl. piros 1, piros 2, stb.) alapján történik, a fedélzeti újságban kategóriánként megtalálható a gyülekező hely és a gyülekezés ideje. Kiszálláskor a személyzet is segít az utasoknak a zökkenőmentes partra jutás érdekében. A  kijelentkezésnél és poggyászok felvételénél csoportos hajóút esetén az idegenvezető segítséget nyújt.

Medencék
Minden hajón találhatóak medencék, melyeket díjmentesen használhatnak az utasok. A medencék többségében szabadtéren vannak, az újabb, nagyobb hajókon fedett medence is található. A medencéket minden nap tenger vízzel töltik fel és a nap végén leengedik.

Minibár
A hajókon minden kabin minibárral is fel van szerelve. A minibárból való fogyasztást is a depozitból kell fizetni. A minibárt az utolsó este lezárják, így az utasoknak ügyelni kell arra, hogy ne maradjon semmi a hűtőben.

Mozgáskorlátozott utasok
A hajók akadálymentesek, alkalmasak mozgáskorlátozott utasok részére. Minden hajó rendelkezik mozgáskorlátozott kabinnal, amelyek lekérésre foglalhatók.

Napi program
A kabinokban minden este elhelyeznek egy programfüzetet/fedélzeti újságot, ami a következő napi információkat, programokat tartalmazza. Ebben megtalálható a következő napi kikötőváros leírása, időjárás, kirándulások, fedélzeti programok, események, az esti színház műsora. A programfüzet több  nyelven is elérhető (magyarul nem).

Napozóágyak
A hajók felső fedélzetein, a medence körül napozóágyak találhatók, melyeket az utasok díjmentesen használhatnak, törölközőt is biztosítanak.

Nyelvek
A hajókon általában a hivatalos nyelv az angol. Ezen kívül leggyakrabban az alábbi nyelveket használják a fedélzeten: olasz, német, francia, spanyol. Ezeket a nyelveket gyakran beszélik a személyzet tagjai, a kirándulásokon általában ezeken a nyelveken szokott idegenvezetés lenni, illetve az egyes feliratok, a napi programfüzet is elérhető szokott lenni ezeken a nyelveken.

Orvos
Minden hajón található jól felszerelt orvosi rendelő és hajóorvos, egészségügyi személyzet. A hajón bekövetkezett betegségekre, balesetekre általában nem terjed ki az utasbiztosítás, így a helyszínen fizetni kell a szolgáltatásért. A hajóorvosnál a fizetés a fedélzeti azonosító kártyával történik. Biztosítási káreseménykor minden esetben fel kell venni a kapcsolatot a biztosító társasággal.

Öltözék
A hajón a kényelmes ruha az általános viselet. Az ültetett vacsoránál az út időtartama alatt kb. két alkalommal - a gála vacsorák idején - elegáns öltözék elvárt (Kb. színházi öltözet, férfiaknak szövetnadrág, hosszú ujjú ing, zakó, hölgyeknek csinos ruházat). A többi vacsora alkalmával a férfiaknak hosszú nadrág, zárt cipő és ing az előírás. Az út során több tematikus vacsora előfordulhat (pl. olasz est, white party, hippi parti, stb.), ilyenkor hozzá lehet öltözni a vacsora témájához (piros-fehér-zöld, fehér ruha, virágmintás, ’60-as éveket idéző öltözet), de ez nem kötelező.

Pótágy
A hajókon többnyire 2-3-4 ágyas kabinok foglalására van lehetőség. Néhány hajótársaság rendelkezik nagyobb lakosztályokkal családi programmal ahol nagyobb létszámú család is elhelyezhető. Ezeknek a kabinoknak ill. lakosztályoknak az árai is jóval magasabbak. A pótágy gyermek és felnőtt számára egyaránt foglalható, normál méretű fekhely. A belső és az ablakos kabinokban a pótágy szinte minden esetben lehajtható ágyat jelent, amely egy odatámasztható kis létrán érhető el. A balkonos kabinokban túlnyomórészt kihúzható fotelágyon vagy kétszemélyes kanapén helyezik el a 3. és 4. utast. A hagyományos szálláshelyekkel ellentétben a 2 év alatti csecsemőket is jelezni kell foglaláskor, pótágyat nekik is foglalni kell. Babaágyak korlátozott számban érhetők el a hajókon, az igényt foglaláskor jelezni kell.

Sportolási lehetőségek
A hajók fedélzetén számos sportolási lehetőség van. A hajókon más-más sportpálya található, melyet ingyenesen lehet igénybe venni: teniszpálya, röplabdapálya, kosárlabdapálya, squash, mini golf, korcsolya, futópálya, stb… Minden hajón található fitnesz terem, melyet szintén ingyenesen használhatnak az utasok. Lehetőség van edzéseken is részt venni, személyi edzőt fogadni fizetés ellenében.

Színház
A hajók színháztermében minden este műsort adnak az utasoknak két vagy három turnusban. Amíg az egyik turnus vacsorázik, addig a másik turnus a színházban van. Minden este más-más tematikájú programot adnak, általában énekes-táncos műsorokat, akrobatikus mutatványokat, bűvész show-t adnak elő. Az előadások ingyenesen látogathatók.

Transzfer
Csoportos hajóutaknál az utazás a kikötőig és a kikötőből haza biztosított.

Útvonal
A hajótársaságok az útvonal változtatás jogát fenntartják maguknak. Amennyiben időjárási vagy biztonsági okokból megváltoztatják egy hajó útvonalát, kártérítés igénnyel nem élhetnek az utasok.

Úti okmányok
A csak európai uniós országokat érintő hajóutak során a magyar utasok utazhatnak személyigazolvánnyal, azonban ha az út során EU-n kívüli országot érint a hajó, akkor útlevéllel kell rendelkeznie az utasnak. Az útlevélnek a hazaérkezéstől számított minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Útlevél hiányában az utas nem szállhat ki a hajóból az adott kikötőben. Egyes esetekben a hajótársaság az útvonaltól függetlenül kötelezővé teszi az útlevéllel való utazást!

Vámmentes boltok
A hajók fedélzetén vámmentes boltok találhatók, melyek a szabályozások értelmében csak a kikötőt elhagyva, nyílt vízen tarthatnak nyitva. Ezekben a boltokban ékszereket, parfümöket, dohányárut, italokat, ruhákat és MSC logóval ellátott termékeket vásárolhatnak az utasok. A boltokban is a fedélzeti azonosító kártyával lehet fizetni.

Várandósok
Várandós utasoknak a foglalás alkalmával orvosi igazolással kell rendelkezniük, amelynek tartalmaznia kell, hogy terhesség hányadik hetében járnak és hogy alkalmasak az utazásra. Az utazás végén 24. terhességi hetet betöltött utasoktól a hajótársaság nem fogad el foglalást.

Vízum
Egyes kikötőkben az utasoknak rendelkezniük kell érvényes vízummal. Az aktuális beutazási szabályokat a http://konzuliszolgalat.kormany.hu linken lehet megtalálni. A vízum és az érvényes útiokmány beszerzése az utas kötelessége, ennek hiányában megtagadhatják a felszállást a hajóra.

Wellness
A hajókon wellness részleg is található, amely térítés ellenében vehető igénybe (napi belépő kb. 30-50 EUR, a fedélzeten kedvezményes csomagajánlatok foglalhatók). Bizonyos kabintípusoknál a belépés és a wellness szolgáltatások egy része benne vannak a részvételi díjban.

Zene
A hajókon számos zenész szórakoztatja az utasokat. Az esti zenés színházi előadásokon kívül a bárokban legtöbbször élő zene szól. Mindenféle stílus képviselteti magát: klasszikus, jazz, swing, latin, country. A diszkóban a fiatalok számára kedvelt zenék szólnak.Iratkozzon fel hírlevelünkre,
hogy elsoként értesüljön újdonságainkról és akcióinkról!